31/10/11

σαν σημερα ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

31 Οκτωβρίου 1833γεννιέται ο Αλεξάντρ Μποροντίν, ρώσος συνθέτης, χημικός. «Πρίγκιψ Ιγκόρ»



Βακελίτης
Το 1907, ο Βέλγος χημικός Leo Hendrik Baekeland (Νοεμβριος 1863-1944) ανακαλύπτει τον βακελίτη, πολυμερές προϊόν αντίδρασης φορμαλδεΰδης και φαινόλης, το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο πλαστικό. Οι εξαιρετικές μηχανικές και μονωτικές δυνατότητες του βακελίτη, τον έκαναν ένα πολύτιμο υλικό ειδικά για τη βιομηχανία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, αλλά και πλήθους άλλων προϊόντων.

30 Οκτωβρίου 1895 γεννιέται ο Γερμανός Χημικός Gerhard Domagk. Ανακάλυψε την αντιβακτηριακή δράση του prontosil- προδρόμου των σουλφαμίδων (1938)- το οποιο χρησιμοποιησε για πρώτη φορά σε ανθρώπινο οργανισμό με επιτυχία το 1935, στην προσπάθειά του να σώσει από βέβαιο θάνατο τη μικρότερη κόρη του η οποία είχε μολυνθεί από στρεπτόκοκκο. Για την ανακάλυψη αυτή τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας - Ιατρικής το 1939. Όμως στην τελετή της απονομής των βραβείων, στη Στοκχόλμη, ο Ντόμαγκ δεν μπόρεσε να πάει. Ο Führer, με διάταγμά του της 31 Ιανουαρίου 1937 είχε απαγορεύσει σε «όλους τους πολίτες του Ράιχ» να δέχονται αναγνωρίσεις από το Κληροδότημα Νόμπελ

9/10/11

10 Οκτωβρίου 1731 γεννιέται ο Χένρι Κάβεντις (Henry Cavendish) που ανακάλυψε το υδρογόνο

Από el.wikipedia.org/
Ο Χένρι Κάβεντις (Henry Cavendish) (10 Οκτωβρίου 1731 – 24 Φεβρουαρίου 1810) ήταν Βρετανός επιστήμονας, που διακρίθηκε για τη συνεισφορά του στη Φυσική και στη Χημεία.
Η ανακάλυψη του υδρογόνου
Στον Κάβεντις αποδίδεται γενικώς η ανακάλυψη του υδρογόνου, επειδή είχε περιγράψει την πυκνότητα του «εύφλεκτου αέρα» που σχημάτιζε νερό όταν καιγόταν, στη δημοσίευσή του "On Factitious Airs" (1766). Ο Αντουάν Λαβουαζιέ επανέλαβε αργότερα το πείραμα και έδωσε στο στοιχείο το όνομα με το οποίο είναι σήμερα γνωστό.

5/10/11

Νομπελ χημείας 2011

Στοκχόλμη
«Δεν υπάρχουν ημι-κρύσταλλοι, υπάρχουν μόνο ημι-επιστήμονες», τον κορόιδευαν κάποτε κορυφαίοι συνάδελφοί του. Φέτος, όμως, ο Ισραηλινός επιστήμονας Nτάνιελ Σέχτμαν παίρνει την εκδίκησή του κερδίζοντας το Νόμπελ Χημείας. Οι ημικρύσταλλοί του, που φαινόταν κάποτε να παραβιάζουν τους νόμους φύσης, βρίσκουν σήμερα πληθώρα εφαρμογών.

Η ανακάλυψη του Σέχτμαν το 1982 άλλαξε θεμελιωδώς τον τρόπο που βλέπουμε τη στερεά ύλη, επισημαίνει στην απόφασή της η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Μέχρι τότε, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα άτομα σε όλους τους κρυστάλλους διατάσσονται σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Ο Σέχτμαν, όμως, είδε στο ηλεκτρονικό του μικροσκόπιο κρυστάλλους των οποίων η δομή θύμιζε αραβουργήματα, με μοτίβα που δεν επαναλαμβάνονται ποτέ.

Στη φύση, αυτοί οι ημικρύσταλλοι παρατηρήθηκαν μόλις το 2009. Όπως διαπιστώθηκε υπάρχουν σε ένα κράμα ατσαλιού που φημίζεται για την αντοχή του και χρησιμοποιείται για παράδειγμα σε νυστέρια και βελόνες της οφθαλμοχειρουργικής.

Οι επιστήμονες πειραματίζονται τώρα με ημικρυσταλλικές αντικολλητικές επιστρώσεις για τηγάνια, ημικρυσταλλικά μονωτικά και φωτοδιόδους, τα γνωστά LED.

«Αισθάνομαι υπέροχα» σχολίασε ο Ντάνιελ Σέχτμαν λίγο μετά την ανακοίνωση του νικητή στη Στοκχόλμη.

Ο ερευνητής γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ. Είναι σήμερα 70 ετών και εργάζεται ως καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Χάιφα.

Απεριοδικά μωσαϊκά: Η χρυσή τομή στη φύσηΗ μεγάλη στιγμή ήρθε για τον Σέχτμαν τον Απρίλιο του 1982, όταν εργαζόταν στην Ουάσινγκτον. Ένα πρωί είδε στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο κρυστάλλους με πενταγωνική συμμετρία.

Όλοι οι κρυσταλλογράφοι πίστευαν τότε ότι αυτό ήταν αδύνατο, όπως το να προσπαθείς να φτιάξεις μια μπάλα ποδοσφαίρου που αποτελείται μόνο από εξάγωνα, αντί από έναν συνδυασμό εξαγώνων και πενταγώνων.

Πίστευαν επίσης ότι όλοι οι κρύσταλλοι έχουν περιστροφική συμμετρία -δηλαδή η ατομική δομή τους φαίνεται ίδια από όποια πλευρά κι αν την κοιτάξεις.

«Είπα σε όλους όσους ήταν έτοιμοι να ακούσουν κάτι τέτοιο ότι είχα ένα υλικό με πενταγωνική συμμετρία. Όλοι γέλασαν» θυμάται ο Σέχτμαν.

Όταν τελικά δημοσίευσε την ανακάλυψη το 1984, έγινε αντικείμενο χλευασμού. Ο Λίνους Πόλινγκ, βραβευμένος δύο φορές με το Νόμπελ, τον χλεύαζε χαρακτηρίζοντάς τον «ημι-επιστήμονα».

Η δικαίωση ήρθε τελικά το 1987, όταν Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ημικρυστάλλους αρκετά μεγάλους ώστε να μελετηθούν με κρυσταλλογραφία ακτίνων-Χ.

Σήμερα, τα μοτίβα των ημικρυστάλλων ονομάζονται απεριοδικά μωσαϊκά. Μοιάζουν πολύ με τα αραβικά μωσαϊκά, όπως αυτά στην Αλάμπρα, τα οποία είναι μεν κανονικά -υπακούουν σε μαθηματικούς κανόνες- δεν επαναλαμβάνονται όμως ποτέ.

Όταν οι επιστήμονες περιγράφουν αυτά τα απεριοδικά μοτίβα, χρησιμοποιούν μια έννοια γνωστή από τα μαθηματικά και τις τέχνες: τη χρυσή τομή, δηλαδή μια «χρυσή» αναλογία αποστάσεων

Γνωστή για την αρμονία και την ομορφιά της, η χρυσή τομή εμφανίζεται αν κανείς συγκρίνει τις αποστάσεις ανάμεσα στα άτομα των ημικρυστάλλων.
 
Η δομή των ημικρυστάλλων είναι όμοια με τα αραβικά μωσαϊκά της Αλάμπρα

Η δομή των ημικρυστάλλων είναι όμοια με τα αραβικά μωσαϊκά της Αλάμπρα  



 πηγή Newsroom ΔΟΛ

4/10/11

γιγαντιαία μόρια άνθρακα

 .
Τα μεγαλύτερα μόρια άνθρακα που έχουν εντοπιστεί ποτέ ανακαλύφθηκαν στο... διάστημα από Καναδούς, Αμερικανούς και Γάλλους επιστήμονες.




Oπως αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science», πρόκειται για τον λεγόμενο «τρίτο τύπο» άνθρακα που αποτελείται από τρισδιάστατα σφαιρικά μόρια σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου (bucky-balls) και εντοπίστηκαν τυχαία όταν οι επιστήμονες αναζητούσαν κάτι άλλο χρησιμοποιώντας το υπέρυθρο τηλεσκόπιο «Σπίτσερ» της NASA.
Αντίθετα με τον γραφίτη και το διαμάντι (τους άλλους δύο τύπους άνθρακα που συναντώνται ευρέως στη Γη), τα γιγάντια μόρια άνθρακα είχαν δημιουργηθεί μόνο σε επιστημονικά εργαστήρια πριν από 25 χρόνια και η ύπαρξή τους δεν είχε ποτέ αποδειχτεί στο σύμπαν έως τώρα.
Οι ερευνητές εντόπισαν τον άνθρακα «τρίτου τύπου» σε ένα νέφος κοσμικής σκόνης που περιβάλλει ένα μακρινό άστρο στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου, σε απόσταση περίπου 6.500 ετών φωτός από τη Γη.




Πηγή: http://mystikos-planitis.blogspot.com/2010/07/blog-post_24.html

βραβεία ΝΟΜΠΕΛ Χημείας


ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛ απο τη wikipedia

Τα «Βραβεία Νόμπελ» ιδρύθηκαν με κληροδότημα του Άλφρεντ Νόμπελ και απονέμονται κάθε Νοέμβριο σ’ εκείνους που κατά το προηγούμενο έτος πρόσφεραν ,μεγάλες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα ή εργάστηκαν για τη συναδέλφωση των λαών και την ειρήνη.



1900

Βραβεία Νόμπελ Χημείας, 1900
Έτος
Όνομα
Εθνικότητα
Θέμα
"για την ανακάλυψη των νόμων της χημικής δυναμικής και της ωσμωτικής πίεσης διαλυμάτων"
"για τις εργασίες του επί των συνθέσεων της ζάχαρης και της πουρίνης"
"για τη θεωρία της ηλεκτρολυτικής διάστασης (βλ. ιόν)"
"για την ανακάλυψη των ευγενών αερίων στον αέρα"
"για τις εργασίες του επί των οργανικών βαφών και των υδροαρωματικών ενώσεων"
"για την μελέτη και απομόνωση του στοιχείου φθόριο και για τον ηλεκτρικό λέβητα που πήρε το όνομά του"
"για τη βιοχημική του έρευνα και για την ανακάλυψη της ζύμωσης άνευ κυττάρων"
"για τις έρευνές του επί της αποικοδόμησης των στοιχείων και της χημείας ραδιενεργών ουσιών"
"για τις εργασίες του επί της κατάλυσης και τις έρευνές του επί της χημικής ισορροπίας και της ταχύτητας των αντιδράσεων"

1910

Βραβεία Νόμπελ Χημείας, 1910
Έτος
Όνομα
Εθνικότητα
Θέμα
"για την εργασία του στο πεδίο των αλκαλικών ενώσεων"
"για την ανακάλυψη των στοιχείων ράδιο και πολώνιο, και τη μελέτη της επί του ραδίου"
"για την ανακάλυψη του αντιδραστηρίου Γκρινιάρ"
"για τη μέθοδο της υδρογονοποίησης οργανικών ενώσεων"
"για την εργασία του πάνω στη σύνδεση ατόμων σε μόρια"
"για τους υπολογισμούς του ατομικού βάρους μεγάλου αριθμού στοιχείων"
"για την έρευνά του επί των φυτικών χρωστικών ουσιών"
"για τη σύνθεση της αμμωνίας"

1920

Βραβεία Νόμπελ Χημείας, 1920
Έτος
Όνομα
Εθνικότητα
Θέμα
"για την εργασία του στη Θερμοδυναμική"
"για την εργασία του στη Χημεία της ραδιενέργειας και στην έρευνα των ισοτόπων"
"για την ανακάλυψη των ισοτόπων σε ένα μεγάλο αριθμό μη ραδιενεργών στοιχείων και για τη διατύπωση του κανόνα των ακεραίων"
"για την εφεύρεση της μεθόδου μικροανάλυσης των οργανικών ουσιών"
"για την επίδειξη της ετερογενούς φύσεως των κολλοειδών και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν"
"για την εργασία του πάνω στα συστήματα διασκορπισμού"
"για τις έρευνές του στα χολικά οξέα και στις σχετιζόμενες ουσίες"
"για την έρευνά του πάνω στις στερόλες και τη σχέση τους με τις βιταμίνες"
"για τις έρευνές τους στη ζύμωση της ζάχαρης και στα ένζυμα"

1930

Βραβεία Νόμπελ Χημείας, 1930
Έτος
Όνομα
Εθνικότητα
Θέμα
Γερμανός
"για τις έρευνές του επί της αιμίνης και της χλωροφύλλης
Γερμανοί
"για τις συνεισφορές τους στις χημικές μεθόδους υψηλών πιέσεων"
Αμερικανός
"για τις εργασίες του επί της χημείας επιφανειών"
Αμερικανός
"για την ανακάλυψη του δευτερίου"
Γάλλοι
"για τη σύνθεση νέων ραδιενεργών στοιχείων"
Ολλανδός
"για τις εργασίες του επί της μοριακής δομής μέσω μελετών των διπολικών ροπών και της περίθλασης των ακτίνων-Χ και των ηλεκτρονίων στα αέρια"
Βρετανός
"για τις εργασίες του επί των υδατανθράκων και της βιταμίνης C"
Ελβετός
"για τις εργασίες του επί των καροτινοειδών, φλαβινών και των βιταμινών A και Β2"
Γερμανός
"για τις εργασίες του επί των καροτινοειδών και των βιταμινών"
Γερμανός
"για τις εργασίες του επί των ορμονών φύλου"
Γιουγκοσλάβος/Ελβετός
"για τις εργασίες του επί των πολυμεθυλενίων και ανωτέρων τερπενίων"

1940

Βραβεία Νόμπελ Χημείας, 1940
Έτος
Όνομα
Εθνικότητα
Θέμα
Ούγγρος
"για τις εργασίες του επί της χρήσης των ισοτόπων ως ανιχνευτών για την μελέτη χημικών διεργασιών"The Nobel Prize in Chemistry 1943. Nobelprize.org (ανακτήθηκε 2008-10-06 )</ref>
Γερμανός
"για την ανακάλυψη της σχάσης βαρέων πυρήνων"
Φινλανδός
"για τις έρευνές του επί της γεωργικής χημείας και τις χημείας των τροφίμων"
Αμερικανός
"για την ανακάλυψη ότι τα ένζυμα μπορούν να κρυσταλλωθούν"
Αμερικανοί
"για την παρασκευή ενζύμων και πρωτεϊνών ιών σε καθαρή μορφή".
Βρετανός
"για τις έρευνές του επί των φυτικών παραγώγων, ιδιαίτερα των αλκαλοειδών"
Σουηδός
"για τις έρευνές του επί της ηλεκτροφόρησης και ανάλυσης προσρόφησης"
Αμερικανός/Καναδός
"για τις συνεισφορές του στο πεδίο της χημικής θερμοδυναμικής"

1950

Βραβεία Νόμπελ Χημείας, 1950
Έτος
Όνομα
Εθνικότητα
Θέμα
Δυτικογερμανοί
"για την ανακάλυψη και ανάπτυξη της διενικής σύνθεσης (αντίδραση Ντιλς-Άλντερ)"
Αμερικανοί
"για τις ανακαλύψεις στη χημεία των υπερουράνιων στοιχείων"
Βρετανοί
"για την ανακάλυψη της χρωματογραφίας κατανομής"
Δυτικογερμανός
"για τις ανακαλύψεις του στο πεδίο της μακρομοριακής χημείας"
Αμερικανός
"για τις έρευνές του επί της φύσης του χημικού δεσμού"
Αμερικανός
"για τις εργασίες του επί των ενώσεων του θείου, και συγκεκριμένα για την πρώτη σύνθεση πολυπεπτιδικής ορμόνης"
Σερ Σάιριλ Νόρμαν Χίνσελγουντ, Νικολάι Νικολάεβιτς Σεμένοφ (Никола́й Никола́евич Семёнов)
Βρετανός, Σοβιετικός
"για τις έρευνές τους επί των μηχανισμών των χημικών αντιδράσεων"
Βρετανός
"για τις εργασίες του επί των νουκλεοτιδίων και των συνενζύμων τους"
Βρετανός
"για τις εργασίες του επί της δομής των πρωτεϊνών, και συγκεκριμένα της ινσουλίνης"
Τσεχοσλοβάκος
"για την ανακάλυψη και ανάπτυξη των πολαρογραφικών μεθόδων ανάλυσης"

1960

Βραβεία Νόμπελ Χημείας, 1960
Έτος
Όνομα
Εθνικότητα
Θέμα
Αμερικανός
"για τη μέθοδο χρήσης του άνθρακα-14 για ραδιοχρονολόγηση"
Αμερικανός
"για τις έρευνές του επί της αφομοίωσης του διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά"
Βρετανοί
"για τις μελέτες τους επί των δομών των σφαιρικών πρωτεϊνών"
Δυτικογερμανός, Ιταλός
"για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τα πολυμερή"
Βρετανίδα
"για τους προσδιορισμούς των δομών σημαντικών βιοχημικών ουσιών με τεχνικές ακτίνων-X"
Αμερικανός
"για τα επιτεύγματά του στην οργανική σύνθεση"
Αμερικανός
"για τις εργασίες του επί των χημικών δεσμών και της ηλεκτρονιακής δομής των μορίων"
Δυτικογερμανός, Βρετανοί
"για τις μελέτες των υπερταχέων χημικών αντιδράσεων"
Αμερικανός/Νορβηγός
"για την ανακάλυψη των σχέσεων οι οποίες φέρουν το όνομά του"
Βρετανός, Νορβηγός
"για τις συνεισφορές τους στην ανάπτυξη της έννοιας της διαμόρφωσης"

1970

Βραβεία Νόμπελ Χημείας, 1970
Έτος
Όνομα
Εθνικότητα
Θέμα
Αργεντινός
"για την ανακάλυψη των γλυκονουκλεοτιδίων και του ρόλου τους στη βιοσύνθεση των υδατανθράκων"
Καναδός
"για τις συνεισφορές του επί της ηλεκτρονιακής δομής και γεωμετρίας των μορίων, και ειδικά των ελεύθερων ριζών"
Αμερικανός
"για τις εργασίες του επί της ριβονουκλεάσης"
Αμερικανοί
"για τη συνεισφορά τους στην κατανόηση της διασύνδεσης χημικής δομής και καταλυτικής δραστικότητας του μορίου της ριβονουκλεάσης"
Δυτικογερμανός, Βρετανός
"για τις εργασίες τους επί της χημείας των οργανομεταλλικών ενώσεων"
Αμερικανός
"για τις θεμελιώδεις εργασίες του, θεωρητικές και πειραματικές, επί της φυσικοχημείας των μακρομορίων"
Αυστραλός/Βρετανός
"για τις εργασίες του επί της στερεοχημείας των ενζυμικώς καταλυόμενων αντιδράσεων"
Κροάτης/ Ελβετός
"για τις έρευνές του επί της στερεοχημείας των οργανικών μορίων και αντιδράσεων"
Αμερικανός
"για τις μελέτες του επί των δομών των βορανίων"
Βέλγος
"για τις συνεισφορές του στη θερμοδυναμική εκτός ισορροπίας"
Βρετανός
"για τη διατύπωση της χημειοσμωτικής θεωρίας"
Αμερικανός, Δυτικογερμανός
"για την ανάπτυξη της χρήσης ενώσεων που περιέχουν βόριο και φωσφόρο σε αντιδραστήρια οργανικής σύνθεσης"

1980

Βραβεία Νόμπελ Χημείας, 1980
Έτος
Όνομα
Εθνικότητα
Θέμα
Αμερικανός
"για τις θεμελιώδεις του έρευνες επί της βιοχημείας των νουκλεϊνικών οξέων, κατά κύριο λόγο επί του ανασυνδυασμένου DNA"
Αμερικανός, Βρετανός
"για τις συνεισφορές τους σχετικά με τον προσδιορισμό των αλληλουχιών των βάσεων στα νουκλεϊνικά οξέα"
Ιάπωνας, Αμερικανός
"για τις θεωρίες τους σχετικά με την πορεία των χημικών αντιδράσεων"
Νοτιαφρικανός/Βρετανός
"για την ανάπτυξη της κρυσταλλογραφικής ηλεκτρονιακής μικροσκοπίας"
Αμερικανός
"για τις εργασίες του επί των μηχανισμών των αντιδράσεων μεταφοράς ηλεκτρονίων"
Αμερικανός
"για την ανάπτυξη μεθοδολογίας χημικής σύνθεσης επί στερεάς μήτρας"
Αμερικανοί
"για τα επιτεύγματά τους στην ανάπτυξη απευθείας μεθόδων για τον προσδιορισμό των κρυσταλλικών δομών"
Αμερικανός, Αμερικανός/Ταϊβανέζος, Καναδός
"για τις συνεισφορές τους σχετικά με τη δυναμική θεμελιωδών χημικών διεργασιών"
Αμερικανοί, Γάλλος
"για την ανάπτυξη και χρήση μορίων με αλληλεπιδράσεις, εξειδικευμένες λόγω δομής, υψηλής εκλεκτικότητας"
Δυτικογερμανοί
"για τον προσδιορισμό της τρισδιάστατης δομής ενός φωτοσυνθετικού κέντρου αντιδράσεων"
Καναδός/Αμερικανός, Αμερικανός
"για την ανακάλυψη των καταλυτικών ιδιοτήτων του RNA"

1990

Βραβεία Νόμπελ Χημείας, 1990
Έτος
Όνομα
Εθνικότητα
Θέμα
Αμερικανός
"για την ανάπτυξη της θεωρίας και μεθοδολογίας της οργανικής σύνθεσης"
Ελβετός
"για τις συνεισφορές του στην ανάπτυξη του πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR) υψηλής ανάλυσης"
Αμερικανός
"για τις συνεισφορές του στη θεωρία μεταφοράς ηλεκτρονίων στα χημικά συστήματα"
Αμερικανός, Καναδός
"για τις συνεισφορές τους στην ανάπτυξη μεθόδων στα πλαίσια της Χημείας με βάση το DNA"
Ούγγρος/Αμερικανός
"για τις συνεισφορές του στη χημεία των καρβοκατιόντων"
Ολλανδός, Μεξικανός, Αμερικανός
«για τις εργασίες τους επί της ατμοσφαιρικής χημείας, με έμφαση στην καταστροφή του όζοντος»
Αμερικανοί, Βρετανός
"για την ανακάλυψη των φουλερενίων"
Αμερικανός, Βρετανός
"για τη διευκρίνιση του υποκείμενου ενζυμικού μηχανισμού της σύνθεσης της τριφωσφορικής αδενοσίνης"
Δανός
"για την ανακάλυψη ενός ενζύμου μεταφοράς ιόντων, της Na+K+-ATPάσης"
Αμερικανός
Βρετανός
"για την ανάπτυξη υπολογιστικών μεθόδων στην Κβαντική χημεία"
Αιγύπτιος/Αμερικανός
"για τις μελέτες του επί των μεταβατικών καταστάσεων των χημικών αντιδράσεων με τη χρήση Φασματοσκοπίας φεμτοδευτερολέπτου"

2000

Βραβεία Νόμπελ Χημείας, 2000
Έτος
Όνομα
Εθνικότητα
Θέμα
Αμερικανός, Αμερικανός/Νεοζηλανδός, Ιάπωνας
"για την ανακάλυψη και ανάπτυξη των αγώγιμων πολυμερών"
Αμερικανός, Ιάπωνας
"για τις εργασίες τους επί των χειρόμορφα καταλυόμενων αντιδράσεων υδρογόνωσης"
Αμερικανός
"για την εργασία του επί των χειρόμορφα καταλυομένων αντιδράσεων οξείδωσης"
Ελβετός, Αμερικανός, Ιάπωνας
"για την ανάπτυξη μεθόδων ταυτοποίησης και δομικής ανάλυσης βιολογικών μακρομορίων"
Αμερικανοί
"για ανακαλύψεις σχετικά με τα κανάλια στις κυτταρικές μεμβράνες"
Ισραηλινοί, Αμερικανίδα
"για την ανακάλυψη της απόπτωσης των πρωτεϊνών με τη διαμεσολάβηση της ουβικιτίνης"
Γάλλος, Αμερικανοί
"για την ανάπτυξη της μεθόδου της μετάθεσης στην οργανική σύνθεση"
Αμερικανός
"για την έρευνά του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αντιγράφουν γενετικές πληροφορίες που χρησιμοποιούνται στον οργανισμό"
Γερμανός
"για τη μελέτη των χημικών διαδικασιών σε επιφάνειες στερεών"
Ιάπωνας, Αμερικανοί
"για την ανακάλυψη και την ανάπτυξη της πράσινης φθορίζουσας πρωτεΐνης, GFP"
Βρετανός, Αμερικανός, Ισραηλινή
"για τις μελέτες στη δομή και τη λειτουργία του ριβοσώματος"

2010

Βραβεία Νόμπελ Χημείας, 2010
Έτος
Όνομα
Εθνικότητα
Θέμα
Αμερικανός, Ιάπωνας, Ιάπωνας
"για τις διασταυρούμενες συζεύξεις που καταλύονται από παλλάδιο στην οργανική σύνθεση"