26/12/11

Χιονισμένα πειράματα

Χιονισμένα πειράματα
Οι νιφάδες του χιονιού είναι ένα κρυσταλλικό θαύμα της φύσης που, ευτυχώς για τα παιδιά, μπορείτε να αναπαράγετε και εντός σπιτιού.
Eνα από τα πολλά ωραία που «μας τελειώνουν» στην εποχή που ζούμε είναι η σιγουριά του χιονιού την περίοδο Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς. Φυσικά - ή «αφύσικα» - υπαίτιος θεωρείται η προϊούσα κλιματική αλλαγή, που έχει κάνει τις γνωστές μας «τέσσερις εποχές»... αγνώριστες. Αλλά ακόμη κι αν έξω από το σπίτι πέσει χιόνι, τα παιδιά δεν μπορούν να το φέρουν μέσα και να «χιονίσουν» τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου τους. Τη λύση έδωσαν βέβαια τα γνωστά πλαστικά παρασκευάσματα Made in China, αλλά η μαγεία του φυσικού έχει χαθεί.
Οι σκέψεις αυτές, μαζί με τον γνωστό προβληματισμό των γονιών για το πώς θα ξανακάνουν την περίοδο των γιορτών ζωντανή και ενδιαφέρουσα για τα παιδιά τους, οδήγησαν στην πρότασή μας για «πειράματα κατ’ οίκον» που θα δημιουργήσουν χιόνι και κρυστάλλους. Εμπνευσή μας είναι η - τόσο παραμελημένη από το εκπαιδευτικό μας σύστημα - χημεία και υλικά μας τα εύκολα ευρισκόμενα γύρω μας. Θα παραθέσουμε στη συνέχεια μια σειρά πειράματα «χριστουγεννιάτικης πλάκας», αφού όμως πρώτα σας διηγηθούμε την κρυφή ιστορία της πηγής όλων των «μαγικών» συστατικών που χρησιμοποιήσαμε.

Οι τρεις «μάγοι με τα χιόνια»

Οι Ευρωπαίοι που από τα χρόνια της αρχαιότητας επισκέπτονταν την Αίγυπτο έμεναν εκστατικοί με το γαλαζωπό χρώμα κάποιων μνημείων της. Οταν ρωτούσαν πώς το κατάφερναν, έπαιρναν την απάντηση «το φέρνουμε από μακριά». Αυτή η μακρινή προέλευση έγινε προσιτή όταν ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατέλαβε τη Βακτρία (το σημερινό Αφγανιστάν). Βρήκαν τότε ότι το πολύτιμο χρώμα έβγαινε εκεί, από το τρίμμα ενός ηφαιστειογενούς πετρώματος.

24/12/11

Τα πρώτα 10 επιστημονικά επιτεύγματα του 2011 σύμφωνα με το Science

                     

Το περιοδικό Science θεωρεί μια επαναστατική μελέτη για την παρεμπόδιση του ιού HIV, γνωστή ως HPTN 052, ως το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2011. Αυτή η κλινική μελέτη έδειξε ότι άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV έχουν 96 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό στους συντρόφους τους, εφόσον λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα (ARV).



Τα ευρήματα τελειώνουν μα μακρά συζήτηση για το αν τα αντιρετροϊκά φάρμακα θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα διπλό όφελος, αφενός θεραπεύοντας τον ιό σε κάθε ασθενή, ενώ θα μειώνουν ταυτόχρονα τους ρυθμούς μετάδοσης. Είναι πλέον σαφές ότι τα αντιρετροϊκά μπορούν να προσφέρουν στην...
θεραπεία και στην πρόληψη, όταν πρόκειται για τον ιό HIV, συμφωνούν οι ερευνητές.
Εκτός από την αναγνώριση της έρευνας HPTN 052 ως το κύριο επίτευγμα του 2011, η Αμερικανική Εταιρεία για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), η οποία εκδίδει το Science. έχει εντοπίσει άλλες εννέα πρωτοποριακές επιστημονικές επιτυχίες.

20/12/11

Η ατμόσφαιρα διευκολύνει την είσοδο του υδραργύρου στην τροφική αλυσίδα




 Διευκολύνει τον επικίνδυνο υδράργυρο να μπαίνει στην τροφική αλυσίδα, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Οι άνθρωποι απελευθερώνουν χιλιάδες τόνους ατμοποιημένου υδραργύρου στην ατμόσφαιρα, κάθε χρόνο. Αυτός παραμένει στα ανώτερα στρώματά της για πολύ καιρό, ώσπου να μεταβληθεί σε μία άλλη μορφή οξειδωμένου υδραργύρου, που πέφτει πλέον από την ατμόσφαιρα και απορροφάται από τα θαλάσσια οικοσυστήματα, με τελική κατάληξη την είσοδό του στην τροφική αλυσίδα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας αμερικανών ερευνητών, που προκαλεί ανησυχία με δεδομένο ότι ο υδράργυρος αποτελεί πηγή διαφόρων προβλημάτων για τη δημόσια υγεία.

 

16/12/11

Τα δάκρυα των Ινκα




ΠΕΡΟΥ - ΑΛΥΚΕΣ MARAS Η συγκομιδή αλατιού τριάμισι χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι πράγματι κάτι το ασυνήθιστο. Και όμως, αυτή είναι η καθημερινή ενασχόληση των κατοίκων της ιερής κοιλάδας της Urubamba, οι οποίοι μάλιστα χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνικές με τους Ινκα.

Η επίσκεψη στο Machu Picchu αποτελεί ταξίδι ζωής για όσους θέλουν να δουν το εμβληματικό μνημείο των Ινκα και να γνωρίσουν καλύτερα έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν κάθε χρόνο στην ιερή κοιλάδα της Urubamba, που συνδέει την πόλη Cuzco, την αρχαία πρωτεύουσα των Ινκα, με το Machu Picchu, το ανυπέρβλητο μνημείο τους. Κάπου στα μέσα της διαδρομής, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια του Cuzco, σε μια απόκρημνη πλαγιά των περουβιανών Ανδεων, βρίσκονται οι αλυκές Maras. Οι Ισπανοί κονκισταδόρ είχαν ονομάσει τη βουνοπλαγιά Βερόνικα.

13/12/11

Οταν μίλησε ο κώδων!

Ημέρες  μαθημάτων με χημικές αντιδράσεις και για την Α΄και για τη Β΄ τάξη
Σε κάθε χημική αντίδραση η μάζα των αντιδρώντων είναι ίση με τη μάζα των προιόντων.

Αντουάν Λορέν Λαβουαζιέ, 1743-1794 (Antoine-Laurent Lavoisier)


Οταν μίλησε ο κώδων!
Στα πειράματά του ο Λαβουαζιέ ζύγιζε τις ουσίες που ήθελε να κάψει, συνήθως φωσφόρο ή θειάφι, με ακρίβεια χιλιοστού του γραμμαρίου, με τη βοήθεια μιας ζυγαριάς ακριβείας που είχε κατασκευάσει ο ίδιος. Στη συνέχεια κάλυπτε τις ουσίες αεροστεγώς με έναν γυάλινο κώδωνα και τις θέρμαινε με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, το οποίο συγκέντρωνε πάνω τους χρησιμοποιώντας κοίλα κάτοπτρα. Τέλος, ζύγιζε τα προϊόντα της καύσης ή της οξείδωσης και συνέκρινε το βάρος τους με το βάρος των αρχικών ουσιών. Με τον τρόπο αυτόν διαπίστωσε ότι το βάρος των προϊόντων ήταν μεγαλύτερο από το βάρος των πρώτων υλών, αλλά η διαφορά αυτή ήταν ίση με τη μείωση του βάρους του αέρα που βρισκόταν κάτω από τον κώδωνα! Ετσι το συνολικό βάρος της διάταξης παρέμενε σταθερό. Κατέληξε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο φωσφόρος και το θείο δεν έχαναν φλογιστόν, όταν καίγονταν, αλλά αντίθετα απορροφούσαν ένα μέρος του αέρα. Σήμερα ξέρουμε ότι αυτό το μέρος του ατμοσφαιρικού αέρα είναι το οξυγόνο.

2/12/11

Διαγώνισμα Β΄ Χημείας Γενικής Παιδείας

Ένα μέρος από το διαγώνισμα 2-12-2012 
Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους των παρακάτω ενώσεων


ΟΝΟΜΑΣΙΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Αιθένιο
Πολλά φρούτα υπόκεινται σε τεχνητή ωρίμανση με ελεγχόμενη παροχή αιθενίου

Προπανόνη
 το γνωστό ασετόν για να ξεβάφουν τα νύχια

2- επτανόνη 
Φερομόνη  συναγερμού στις μέλισσες, προκειμένου το μελίσσι να αμυνθεί  αποτελεσματικά σε κάποιο εχθρό του.

Αιθανικό οξύ
κύριο συστατικό του ξιδιού

Βουτανικό οξύ
Η οσμή του ταγγισμένου βουτύρου

Αιθανόλη
Οινόπνευμα

Προπενάλη
 Είναι μια από τις ουσίες που δίνει στο τραγανιστό μπέικον τη χαρακτηριστική του οσμή.

Βουτανικός αιθυλεστέρας
 Άρωμα – γεύση Ανανά