31/1/12

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Η χημική ένωση του μήνα:Γλυκόζη
Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών
1878: Ο Σκώτος εφευρέτης Alexander Graham Bell παρουσιάζει την τελευταία του εφεύρεση, το τηλέφωνο, στην Βασίλισσα Βικτορία.
Η πρώτη πατέντα τηλεφώνου δίνεται στον Graham Bell. O Elisha Gray είχε κάνει αίτηση για την δική του πατέντα πρωτότυπου τηλεφώνου λίγες ώρες μετά τον Bell. Υπάρχει μια διαμάχη κατά πόσον ο Bell ή ο Gray εφηύρε το τηλέφωνο. Ο Bell λέει την πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση που μεταδίδεται μέσω τηλεφώνου που χρησιμοποιεί πομπό μεταβλητής αντίστασης. Η πρόταση είναι: "Mr. Watson, come here. I want you!
www.40kai.gr/.../ΣΑΝ-ΣΗΜΕΡΑ
5-1-12
Το ηφαίστειο της Αίτνας, κοντά στην Κατάνια, που αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξερράγη μες στο Σαββατοκύριακο, πετώντας λάβα σε ύψος 200-250 μέτρων.

29/1/12

Προγραμματισμός των πανελλαδικών εξετάσεων 2012/ Υποβολή Αίτησης - Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ή Αίτησης για ενδοσχολικό απολυτήριο

το πρόγραμμα των πανελλαδικών

επιμορφωτικό υλικό

θέματα αξιοποίησης της ομάδας στη σχολική τάξη
http://www.epimorfosi.edu.gr/

πιο καλός ο δάσκαλος φέρνει... ευτυχία στους μαθητές

Μ’ όποιον δάσκαλο καθήσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις, λέει η παροιμία. Νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι ένας καλός δάσκαλος δεν μεταδίδει στους μαθητές του μόνο γνώσεις, αλλά συμβάλλει καταλυτικά στη μελλοντική ποιότητα της ζωής τους...

ΤΑ ΝΕΑ/ ΤΗΕ ΝΕW YORK TIMES Της Annie Lowrey

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Δάσκαλοι και καθηγητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης των μαθητών τους στις εξετάσεις φαίνεται ότι επιφέρουν γενικότερες και μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες στη ζωή των μαθητών αυτών, πέραν της ακαδημαϊκής τους ζωής - μεταξύ άλλων, σε δείκτες που αφορούν χαμηλότερα ποσοστά σε εγκυμοσύνες εφήβων, περισσότερες εγγραφές σε πανεπιστήμια και μεγαλύτερους μισθούς, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρακολούθησε τη ζωή 2,5 εκατομμυρίων μαθητών σε διάστημα 20 ετών.
Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν οι οικονομολόγοι Ρατζ Τσέτι και Τζον Φρίντμαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ο Τζόνα Ροκόφ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εξέτασε με λεπτομέρειες την επίδραση των καθηγητών στη ζωή των μαθητών τους. «Το ότι η απόδοση στις εξετάσεις σε βοηθά να μορφωθείς καλύτερα και η καλύτερη μόρφωση συμβάλλει στο να έχεις μεγαλύτερες απολαβές, αυτό είναι κατανοητό από όλους», λέει ο Ρόμπερτ Μέγερ, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν. «Ωστόσο αυτή η μελέτη ξεπερνά αυτά τα στάδια και δείχνει πολύ περισσότερα».
Η μελέτη αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και πολλές σχολικές επιτροπές, που έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν στοιχεία «πρόσθετης αξίας», όπως λέγονται, προκειμένου να προσλάβουν, να απολύσουν καθηγητές ή ακόμη και να αυξομειώσουν τους μισθούς τους. Βέβαια ο εκπαιδευτικός κόσμος είναι διχασμένος. Κάποιοι θεωρούν ότι τέτοιου είδους μετρήσεις κάνουν τους καθηγητές πιο υπεύθυνους, γεγονός που συμβάλλει στη μόρφωση εκατομμυρίων μαθητών. Οι επικριτές, κυρίως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των καθηγητών, υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να απομονώσεις τις συνέπειες που μπορεί να έχει καθένας καθηγητής, με αποτέλεσμα το έργο κάποιων να υποτιμηθεί. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν κρίνεις κάποιους καθηγητές μεμονωμένα για έναν χρόνο - η μελέτη της αποδοτικότητάς τους επί πολλά χρόνια δείχνει ότι κάποιοι απλώς είναι καλύτεροι από άλλους.

19/1/12

διάθλαση της Γης μέσα από μια σταγόνα νερό

 http://www.otherside.gr/2012/01/fwtografia-tis-imeras-olos-o-kosmos-mia-stagona/
Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη δορυφορική φωτογραφία ως φόντο και φωτογραφική μηχανή υψηλής ταχύτητας, ο Γερμανός φωτογράφος Markus Reugels αποθανάτισε την διάθλαση της Γης μέσα από μια σταγόνα νερό. Ιδανική λήψη την κατάλληλη στιγμή!


13/1/12

Τα αλκένια ως αντιστάθμισμα στην κλιματική αλλαγή

Σήμερα το μάθημα για τα αλκένια το ξεκίνησα συζητώντας αυτό το άρθρο που βρήκα στο
http://www.newsbeast.gr/

Μπορούν να «φρενάρουν» την υπερθέρμανση του πλανήτη λένε οι επιστήμονες.
Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μόρια, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην ατμόσφαιρα της Γης, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σημαντικό αντισταθμιστικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή, ρίχνοντας την θερμοκρασία του πλανήτη μας και «φρενάροντας» την υπερθέρμανση.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον ειδικό στην ατμοσφαιρική χημεία Καρλ Πέρσιβαλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες αόρατες ενδιάμεσες οργανικές χημικές ουσίες έχουν τη δυνατότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα με φυσικό τρόπο.