26/1/14

υδράργυρος



Ο υδράργυρος είναι ένα χημικό στοιχείο με το σύμβολο Hg και ατομικό αριθμό 80. Είναι κοινώς γνωστό ως υδράργυρος και παλαιότερα ονομαζόταν hydrargyrum (από το ελληνικό " hydr- «νερό και« argyros "ασημί).

Τοξικότητα και ασφάλεια

Ο υδράργυρος και οι περισσότερες ενώσεις του είναι εξαιρετικά τοξικές και πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Σε περιπτώσεις που υπάρξουν διαρροές υδραργύρου (όπως από θερμόμετρα ή λαμπτήρες φθορισμού), οι  διαδικασίες καθαρισμού που χρησιμοποιούνται εστιάζονται στη συγχώνευση των μικρών σταγονιδίων και τη  συνένωσή τους σε έναν ενιαίο μεγαλύτερο και απλά σπρώξιμο σε σακουλάκι μιας χρήσης. Οι  ηλεκτρικές σκούπες δεν ενδείκνυνται γιατί μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά.  Στη συνέχεια προστίθεται θείο  ή ψευδάργυρος που σχηματίζει εύκολα αμάλγαμα (κράμα), με τον υδράργυρο σε συνήθεις θερμοκρασίες.
Ιστορία
Ο υδράργυρος βρέθηκε σε αιγυπτιακούς τάφους που χρονολογούνται από το 1500 π.χ..
Στην Κίνα και το Θιβέτ χρησιμοποιούνταν για την αποκατάσταση των καταγμάτων και πίστευαν ότι συμβάλει στην καλή υγεία ενώ είναι πλέον γνωστό ότι η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Υδράργυρος και …ένας τάφος που δεν έχει εξερευνηθεί
Είναι ο τάφος του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας του  Qin Huang Shǐ DI.
Τα λεγόμενα των γραφών υποδεικνύουν πως ο τάφος περιέχει αντίγραφα των ποταμών της περιοχής και των ρεμάτων - που είναι φτιαγμένα με υδράργυρο  - να κυλούν προς τη θάλασσα μέσω λόφων και βουνών από χαλκό. Πολύτιμοι λίθοι όπως μαργαριτάρια, λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν τον ήλιο, το φεγγάρι, και άλλα αστέρια.
Η πρόσληψη υδραργύρου (επειδή πίστευε ότι έτσι θα ζήσει για πάντα ) είναι πιθανότατα ο λόγος θανάτου του αυτοκράτορα , στην ηλικία των 39 ετών!»
Πάντως δοκιμές στο ανάχωμα του τάφου έχουν αποκαλύψει ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου, δίνοντας αξιοπιστία τουλάχιστον σε μερικά από τα ιστορικά λεγόμενα.
περιοδικός πίνακας

Πηγή εδώ