13/1/12

Τα αλκένια ως αντιστάθμισμα στην κλιματική αλλαγή

Σήμερα το μάθημα για τα αλκένια το ξεκίνησα συζητώντας αυτό το άρθρο που βρήκα στο
http://www.newsbeast.gr/

Μπορούν να «φρενάρουν» την υπερθέρμανση του πλανήτη λένε οι επιστήμονες.
Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μόρια, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην ατμόσφαιρα της Γης, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σημαντικό αντισταθμιστικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή, ρίχνοντας την θερμοκρασία του πλανήτη μας και «φρενάροντας» την υπερθέρμανση.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον ειδικό στην ατμοσφαιρική χημεία Καρλ Πέρσιβαλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες αόρατες ενδιάμεσες οργανικές χημικές ουσίες έχουν τη δυνατότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα με φυσικό τρόπο.

Τα μόρια αυτά -που φαίνεται να δημιουργούνται στην ατμόσφαιρα όταν το όζον αντιδρά με τα αλκένια (μορφή ακόρεστων υδρογονανθράκων) που παράγουν τα φυτά- είχαν προταθεί θεωρητικά το 1949 από τον γερμανό χημικό Ρούντολφ Κρίγκι, από όπου πήραν και το όνομά τους, αλλά μόνο πρόσφατα ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, με περαιτέρω έρευνες, θα μπορούσαν ίσως να τα «χειραγωγήσουν», ώστε να παίξουν το ρόλο αντίβαρου στην κλιματική αλλαγή.

Οι ερευνητές -χρησιμοποιώντας μια πηγή φωτός λέιζερ 100 εκατ. φορές ισχυρότερη από τον ήλιο- δημιούργησαν στο εργαστήριο τέτοιες ουσίες και διαπίστωσαν πειραματικά πόσο αστραπιαία αντιδρούν αυτά τα μόρια με μερικά από τα «αέρια του θερμοκηπίου».

Παραμένει, προς το παρόν, άγνωστο πόσα τέτοια μόρια πρέπει να υπάρξουν στη γήινη ατμόσφαιρα για να έχουν αισθητό αποτέλεσμα στην κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης εάν είναι απολύτως ασφαλή σε μεγάλες ποσότητες.

Τα τελευταία 100 χρόνια, εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου περίπου, ενώ τα δύο τρίτα αυτής της ανόδου έχουν λάβει χώρα κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.