17/9/12

Couper - Wurtz και ο Kekule τη δόξα

Για τον άνθρακα ο λόγος
  • Διαθέτει τέσσερα μονήρη (μοναχικά) ηλεκτρόνια στην εξωτερική του στιβάδα ή, όπως συνήθως λέμε, έχει τέσσερις μονάδες συγγένειας (που συμβολίζονται με μία παύλα η καθεμία). Γι' αυτό μπορεί να ενωθεί με άτομα άλλων στοιχείων (συνηθέστερα είναι τα H, O, N, S, αλογόνα) ή με άλλα άτομα άνθρακα. Έτσι, σχηματίζει απλές ενώσεις (π.χ. με ένα άτομο άνθρακα) ή πολύπλοκες ενώσεις (π.χ. με δεκάδες δισεκατομμύρια άτομα άνθρακα).  (σχολικό βιβλίο )
  • Ο Couper ( 1831-1892) Σκώτος , πρώτα μελέτησε φιλοσοφία και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη χημεία. Σπούδασε στη Γλασκώβη, Εδιμβούργο , Βερολίνο και Παρίσι.

Ανακάλυψε το 1858 οτι ο άνθρακας είναι τετρασθενής και μπορεί να σχηματίσει μεγάλα μόρια ( ανθρακικές αλυσίδες). Οι μελέτες του στη φιλοσοφία τον βοήθησαν να δει μια αναλογία μεταξύ γραμμάτων στις λέξεις και ατόμων άνθρακα στα μόρια.
Την εργασία - μελέτη του αυτή θα παρουσίαζε μαζί με τον  χημικό wurtz ( ...μέθοδος wurtz ) στη γαλλική ακαδημία επιστημών. Έλα όμως που ο wurtz άργησε να την καταθέσει με αποτέλεσμα να τους προλάβει ο γερμανός χημικός Kekule ( είναι αυτός που πρότεινε τη δομή του βενζολίου ). Έτσι αποδίδεται στον Kekule και η τετρασθενία του άνθρακα.
Ο Couper πικράθηκε και για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του δεν δημοσίευσε άλλη επιστημονική μελέτη
πηγες
chemberitage.org
about.com