17/10/12

κρυσταλλοι ιοντικων ενωσεων

απο το μαθημα της Α΄Λυκειου για τον ιοντικο-ετεροπολικο δεσμο
τα ιόντα που σχηματίζονται συγκρατούνται με ισχυρές ηλεκτροστατικές δυνάμεις σε ορισμένες θέσεις στον κρύσταλλο.






μουσείο Wattens Αυστρια
το 1740 ο Rouelle χρησιμοποίησε τον όρο άλας για να περιγράψει το αποτέλεσμα της αντίδρασης ενός οξέος μεμία βάση
γαλαζοπετρα
Ο θειικός χαλκός είναι χημική ένωση - άλας - του δισθενούς χαλκού (Cu) με χημικό τύπο CuSO4. Χαρακτηρίζεται άνυδρος, σε αντίθεση με την ένυδρη μορφή του, (CuSO4.5Η2Ο) που είναι περισσότερο γνωστή ως γαλαζόπετρα.






αλιτης
Ο αλίτης, (αγγλ. halite), γνωστός και ως ορυκτό αλάτι είναι ορυκτό χλωριούχο νάτριο. Το όνομά του προέρχεται από την ομηρική λέξη "αλς" = θάλασσα, από την οποία, κατά την αρχαιότητα (και μέχρι σήμερα) λαμβανόταν.






αμεθυστος
Ο αμέθυστος είναι ιώδης (χρώματος βιολετί ή μοβ) παραλλαγή του ορυκτού χαλαζία και χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς σκοπούς ως πολύτιμος λίθος. Το όνομά του προέρχεται από το στερητικό «α» και το ρήμα «μεθύω» (μεθώ), καθώς στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το πετράδι αυτό προστάτευε τον κάτοχό του από το μεθύσι. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έφεραν κοσμήματα με αμέθυστο και έπιναν από σκεύη (ποτήρια, κύλικες, κλπ.) διακοσμημένα με αμέθυστο, πιστεύοντας ότι δεν θα μεθούσαν.
Από χημική άποψη, η κύρια μάζα του αμεθύστου, όπως και των άλλων ειδών χαλαζία, είναι διοξείδιο του πυριτίου, του οποίου ο μοριακός χημικός τύπος είναι SiO2.






φωσφορικο ασβεστιο


ερυθριτης
Ο ερυθρίτης (αγγλ. erythrite) είναι ορυκτό του κοβαλτίου και του αρσενικού. Έλαβε το όνομά του από την ελληνική λέξη "ερυθρός" λόγω του έντονα ερυθρού χρώματος των κρυστάλλων του. Οι μεταλλωρύχοι τον αποκαλούν "μπουμπούκι του κοβαλτίου" (cobalt bloom) λόγω της υφής των κρυστάλλων του, που μοιάζουν με άνθος. Αντίστοιχα αποκαλείται και ο ανναβεργίτης (Ni3(AsO4)2 . 8(H2O)), το αντίστοιχο ορυκτό του νικελίου "μπουμπούκι του νικελίου" (nickel bloom).


κυπριτης

Ο κυπρίτης (αγγλ. cuprite) είναι ορυκτό του (μονοσθενούς) χαλκού, με χημικό τύπο Cu2O. Αποτελεί δευτερεύον μετάλλευμα του χαλκού. Το ορυκτό πήρε το όνομά του το 1845 από την λατινική λέξη Cuprum (= χαλκός), επειδή το μέταλλο αυτό είναι το κύριο συστατικό του

 

μαγνησιτης
Ο μαγνησίτης ή λευκόλιθος είναι ανθρακικό ορυκτό του μαγνησίου. Το όνομά του προέρχεται από το μαγνήσιο (το βασικό συστατικό του) ή από το χρώμα του (λευκός λίθος). Αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά ορυκτά του μαγνησίου.


πρασινος τιτανιτης
Ο τιτανίτης είναι πυριτικό ορυκτό του ασβεστίου και του τιτανίου. Αποκαλείται επίσης και "sphene" (αποδίδεται ως "σφήνα") λόγω του σφηνοειδούς σχήματος των κρυστάλλων του, ενώ έχει περιγραφεί και παραλλαγή του (κρυσταλλώνεται στο τρικλινές) πλούσια σε αργίλιο και ταντάλιο.


φθοριοαπατιτης


φθοριτης
Ο φθορίτης (αγγλ. fluorite) ή αργυροδάμας είναι ορυκτό του ασβεστίου με χημικό τύπο CaF2. Οφείλει το όνομά του στο συστατικό του, φθόριο, το δε αγγλικό όνομα προέρχεται από τα λατινικά (fluor = ρέω) και σχετίζεται με την ικανότητά του να χαμηλώνει το σημείο τήξεως όταν προστίθεται σε άλλα ορυκτά (συλλίπασμα).


φλουοριτης


φωσφορικο αλας του ασβεστιου


φωσφορικο ασβεστιο


χαλαζιας
Ο χαλαζίας είναι ορυκτό του πυριτίου,συγκεκριμένα πολύ καθαρό οξείδιο πυριτίου το δεύτερο πιο διαδεδομένο ορυκτό στη φύση. Είναι σημαντικό ορυκτό της λιθόσφαιρας και συμμετέχει στα συστατικά της σε ποσοστό περίπου 12%. Επίσης είναι το μοναδικό ορυκτό που αποτελείται αποκλειστικά από πυρίτιο και οξυγόνο. Τα ιόντα του χαλαζία είναι πολύ ισχυρά συνδεδεμένα και για αυτό έχει μεγάλη σκληρότητα.

οι φωτογραφίες είναι από διάφορες ιστοσελίδες