11/5/18

Η αρχή του Pauli η επίδραση Pauli και ούτε καν λάθος

 
Pauli-Heisenberg-Fermi aip.org
Κατά την αναζήτηση αρχείων για ανέκδοτα για τον Pauli, βρίσκει κανείς το λεγόμενο φαινόμενο του Pauli, ένα φαινόμενο παραψυχολογίας που φόβιζε τους συναδέλφους του, τουλάχιστον τους πειραματικούς φυσικούς.
Η παρουσία του Pauli προκαλούσε απροσδόκητα βλάβες  σε τεχνικές εγκαταστάσεις και αποτυχία σε πειράματα. Ο Pauli ο ίδιος είχε επίγνωση του περίεργου ταλέντου του και χαιρόταν πολύ από τέτοια κωμικά γεγονότα . Λέγεται ότι κάποτε ο φίλος του Otto Stern δεν του επέτρεψε να επισκεφθεί το εργαστήριό του στο Αμβούργο.
Μια αστεία ιστορία αναφέρεται ότι συνέβη στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Μια μέρα, μια ακριβή συσκευή σταμάτησε να λειτουργεί χωρίς κανένα προφανή λόγο και άρχισε να λειτουργεί λίγες ώρες αργότερα  σωστά, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Ο διευθυντής του ινστιτούτου ανέφερε το περιστατικό στον Pauli στη Ζυρίχη με την χιουμοριστική παρατήρηση ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά ήταν αθώος. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ο Pauli ήταν στο δρόμο τους εκείνη την ημέρα από την Κοπεγχάγη στην Ζυρίχη, με μια σύντομη στάση στο  σιδηροδρομικό σταθμό του Γκέτινγκεν (περιμένοντας για μια σιδηροδρομική σύνδεση) περίπου την ώρα της αποτυχίας.
Λέγεται επίσης ότι όταν είδε την εργασία ενός μεταπτυχιακού φοιτητή είπε:
Αυτό όχι μόνο δεν είναι σωστό. Δεν είναι καν λάθος