27/2/12

ΑΣΠΙΡΙΝΗ

chemist.gr
Η 27 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γενέθλια μέρα της ασπιρίνης. Κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1900 στον γερμανό Hoffman  για λογαριασμό της  Bayer.   Η ασπιρίνη είναι το ακετυλοσαλυκιλικό οξύ και  ετυμολογικά το αρχικό της Α σημαίνει -ακετυλο- τη δραστική ουσία , το -spir- έχει σχέση με το  εργοστάσιο και το
 -in  για εύηχη κατάληξη σε φάρμακο.


απο το http://www.about.com/

24/2/12

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 10%

Υποβολή Αίτησης – Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και υποψηφιότητας για το 10% των θέσεων εισακτέων (χωρίς νέα εξέταση)
Η αίτηση - δήλωση

17/2/12

Η νανοτεχνολογία υπόσχεται βιομάζα αντί για πετρέλαιο

Πολλοί υποστηρίζουν οτι το πετρέλαιο είναι κρίμα να καίγεται
Είναι κρίμα επίσης θα σκεφτόταν κανείς  να γίνεται   πλαστικό
  • Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και της εταιρείας πετροχημικών προϊόντων Dow Chemical αναφέρουν στο περιοδικό Science ότι μπόρεσαν να παράξουν αιθυλένιο και προπυλένιο, δύο μόρια που χρησιμοποιούνται ευρέως ως μονομερή για την παραγωγή πλαστικών.

15/2/12

Tο πρώτο «δισδιάστατο πολυμερές» μοιάζει με μοριακό χαλί


Πλαστικό 2D
Το δυσδιάστατο πολυμερές σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης. Κάθε φωτεινή κουκκίδα αντιστοιχεί σε ένα μόριο μονομερούς (Πηγή: Empa / ETH Zürich)
Το δυσδιάστατο πολυμερές σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης. Κάθε φωτεινή κουκκίδα αντιστοιχεί σε ένα μόριο μονομερούς (Πηγή: Empa / ETH Zürich)  

 


 



10/2/12



Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός
για την επιλογή στην 10η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2012
Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012
θέμα χημειας

http://www.ekfe.gr/portal/attachments/article/150/ximeia_EUSO_2012.pdf





http://www.ekfe.gr/portal/

2/2/12

πολυμερή- πολυμερισμός - Ηλεκτρονικά πλαστικά



Βραβείο Νόμπελ Χημείας
Έτος
Όνομα
Εθνικότητα
Θέμα
2000
(白川英樹)
Αμερικανός, Αμερικανός/Νεοζηλανδός, Ιάπωνας
"για την ανακάλυψη και ανάπτυξη των αγώγιμων πολυμερών"

Flexible foilΕύκαμπτο φύλλο.
Τα πολυμερή που πρόσφατα δημιουργήθηκαν έχουν αυξημένες χρήσιμες ηλεκτρονικές ιδιότητες, ενώ όλα αυτά θα είναι κοντά μας στο αμέσως προσεχές μέλλον. Τα πλαστικά είναι υλικά που είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους μηχανικές ιδιότητες, όπως είναι η στρέψη, η ευκαμψία και η ηλεκτρική μόνωση. Μερικοί τύποι πλαστικών μπορεί να είναι ημιαγωγοί ή πλήρως αγωγοί του ηλεκτρισμού. Αυτά τα μη-μονωτικά πλαστικά υλικά ανήκουν στην κλάσση των καλουμένων conjugated πολυμερών. Οταν σε αυτά τα πολυμερή κάνουμε προσμίξεις, θα αποκτήσουν αγωγιμότητα, που ακόμη υπερβαίνει τις τιμές των πολύ γνωστών μας ανόργανων ημιαγωγών.
Οι τρείς Νομπελίστες του 2000 στην Χημεία, σε διεξοδικές έρευνες στο τέλος της δεκαετίας του '70, εφηύραν τα πλαστικά πολυμερή, πλαστικά που επαναλαμβάνουν τη δομή τους κανονικά σε μακριές αλυσίδες σαν τα μαργαριτάρια σε ένα περιδέραιο.
περισσότερα


Γραφένιο, το “θαυματουργό υλικό”

Και πάλι ο λόγος  για το γραφένιο.
grapheneΤο γραφένιο έχει χαρακτηριστεί ως το λεπτότερο, σκληρότερο και ισχυρότερο υλικό στον κόσμο από το 2004 που βρέθηκε. Αλλά τώρα οι επιστήμονες έκαναν μια νέα ανακάλυψη, ότι το θαυματουργό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόσταξη του αλκοόλ.
Μια δημοσίευση στο περιοδικό Science πριν λίγες μέρες ανέφερε ότι μεμβράνες με βάση το οξείδιο του γραφένιου είναι αδιαπέραστες από κάθε αέριο και από τα περισσότερα υγρά, εκτός από το νερό. Αυτά είναι όλα ωραία και καλά, αλλά ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ αποφάσισαν να δοκιμάσουν ένα ακόμη πείραμα:
http://www.physics4u.gr/blog/?p=4566